Last van kattenallergie — maar toch graag een kat in huis? Een allergie voor katten kan ontstaan, wanneer er allergenen die van het speeksel of uit de talgklieren van de kat afkomstig zijn, in aanraking komen met het neusslijmvlies en daardoor het afweersysteem activeren bij degene die allergisch voor katten is.

Deze allergenen worden verspreidt in de lucht als katten haren of huidschilfers verliezen. Door de lucht in te ademen komen de luchtwegen in contact met de allergenen.

Bij een kattenallergie wordt meteen het afweersysteem geactiveerd. Door deze reactie worden komen onder andere ontstekingsbevorderende stoffen vrij zoals histamine.

Een ontsteking is in feite het lichaam wat zich verzet en vreemde stoffen liever weert…

Het meest bekende allergeen die bij een kat voorkomt is de fel d 1 eiwit.

Het effect wat deze allergenen hebben als deze in de luchtwegen of slijmvliezen terecht komen — zijn vaak ontstekingsbevorderend van aard. 

Beter een kortharige kat dan een langharige?

Nee dat maakt geen verschil. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat de kans op een allergie voor katten, minder hevig is met een langharige kat in huis. 

Er bestaan trouwens geen kattenrassen die niet voor problemen zorgen. Wel is het zo dat katers grotere hoeveelheden proteinen uitscheiden dan poezen. Wellicht is een poes dan een betere keuze.

Hoe verklein ik de kans op kattenallergie?

Wat u moet proberen is ervoor te zorgen dat de kat niet constant op dezelfde plek ligt als u. Matrassen, lakens en beddengoed houden namelijk allergenen vast. Geregeld de kat naar buiten laten is een ook een goede tactiek. 

Uw huis goed schoonhouden met allergische klachten…

Een schoon opgeruimd huis is altijd wel fijn vertoeven, maar wanneer u een kattenallergie heeft, dan is het een must! Het is behoorlijk wat werk als u het goed wilt doen. 

Wat u kunt doen vanaf vandaag om klachten te verminderen?

 1. Koop een HEPA stofzuiger. Een stofzuiger met HEPA filter zorgt ervoor dat de allergenen die worden opgezogen niet zo snel terug in de luchtstroom terecht komen. Dat is namelijk wel het geval met normale stofzuigers.
 2. Kijk voor uitwasbare allergeen dichte hoezen en beddengoed.
 3. Was het beddengoed minstens 1  x in de 2 weken met een temperatuur die hoger is dan 40 graden.
 4. Houdt de ramen langer open, zodat allergenen hun weg naar buiten weer kunnen vinden en er frisse lucht door de kamer kan circuleren.
 5. Neem contact op met uw huisarts zodat deze u kunt adviseren wat voor medicijnen eventueel baat zouden hebben. Er zijn tegenwoordig ook injecties die de klachten sterk kunnen verminderen.
 6. Een HEPA Luchtreiniger inzetten is ook een efficiënte manier om klachten te verminderen. Kleine deeltjes, waaronder allergenen worden effectief uit de binnenlucht gefilterd. En omdat onze HEPA Luchtreinigers energiezuinig zijn? Kunt u deze gewoon heel de dag laten aanstaan…
 7. Mocht u echt serieuze maatregelen willen nemen, dan kunt u er altijd voor kiezen om op ten duur stoffen meubels te vervangen voor meubels van materialen die niet zo gevoelig zijn voor allergenen. En mocht u een tapijt hebben liggen, dan zou deze kunnen vervangen kunnen worden voor een vloer van hout of kunststof.

Kattenallergie ontstaat vaak in combinatie met andere allergieën zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie.

Wat zijn veel voorkomende verschijnselen van kattenallergie?

 • Branderige ogen
 • Jeukerige ogen
 • Tranende ogen
 • Opgezwollen oogleden
 • Reactie op de huid met zweren en open plekken
 • Hoofdpijn
 • Irritaties aan luchtwegen
 • Hoesten
 • Niezen
 • Astmatisch

Hoe wordt kattenallergie behandeld?

U kunt allergische klachten het beste aanvechten en verminderen — door medicijnen te kopen zoals antihistaminica — in combinatie met een Luchtreiniger en bij voorkeur een luchtfilter met HEPA of ULPA filter.