Stofallergie. Bent u allergisch voor huisstof? Dat komt omdat u constant blootgesteld wordt aan stofdeeltjes die voor irritaties zorgen aan luchtwegen, neus of ogen.

Wat zijn veelvoorkomende klachten bij een stofallergie?

Een allergie voor stof wordt in veel gevallen niet direct ontdekt. Vaak gaan er lange periodes aan vooraf voordat er ontdekt wordt — dat het daadwerkelijk om een allergie voor huisstof gaat.

Veelal wordt het afgedaan met een verkoudheid of griep en na veel testen en doktersbezoeken — blijkt na een lange periode pas dat het om allergische reacties gaat veroorzaakt door stof…

Maar stof is niet het enige. Men noemt het een ”stofallergie” maar klachten worden ook veroorzaakt door schimmel, eiwitten, geraamtes van dode insecten, huidschilfers van dieren en mijten in het stof. 

Met name zorgen huidschilfers en uitwerpselen van insecten voor de meeste problemen.

Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • Loopneus
  • niezen
  • waterige ogen
  • ademnood
  • hoestbuien

Wat kan ervoor zorgen dat een allergie voor stof vermindert wordt?

Uiteraard moet u ervoor zorgen dat uw huis regelmatig wordt gepoetst en stof zoveel mogelijk verwijdert wordt. Gebruik tijdens het poetsen een mondkapje omdat stof opwaait als u er met een doekje overheen gaat.

Ook is het beter om een vloer te nemen die nat afgedaan kan worden. Omdat stofdeeltjes neerstrijken — zijn deze het beste te verwijderen tijdens het dweilen. 

Een HEPA of ULPA Luchtreiniger inzetten.

Onze HEPA Luchtreinigers en PR-450C ULPA Luchtreiniger staan erom bekend effectief stofdeeltjes en allergenen uit de lucht te zuiveren. 

Met bovenstaande tips en een degelijke luchtreiniger het liefst met HEPA of ULPA filter — kunt u ervoor zorgen dat klachten afnemen.